Tags

,

Drugssmokkelaars, fraudeurs… Het is vaak een ver van je bed show . De kans is klein dat je deze dingen in je nabije omgeving mee hebt gemaakt, zowel: respect.
Ik begin over dit onderwerp, omdat we bij filosofie een documentaire van de VPRO moesten kijken: Daders. Deze documentaire ging over Nederlandse mensen die daders zijn geweest van misdrijven zoals drugssmokkel, verduistering, inbraken en autodiefstallen. Nou, niet zo aangrijpend,’ zou je misschien denken, maar deze verhalen worden erg persoonlijk verteld en dat is toch wel aangrijpend!

Sommige daders vertellen heel erg koudbloedig over hoe ze iemand in elkaar slaan. ‘Hij verdiende het,’ zeggen ze dan, terwijl dat op dat moment niet eerlijk was. Schokkend: ruim een kwart van de Nederlands wordt jaarlijks slachtoffer van criminaliteit. Dit zijn 4.250.000 mensen, meer dan 4 miljoen! Dat is hartstikke veel en dus echt een serieuze zaak.

In het programma worden verschillende onderdelen uit het leven van de daders besproken. Wie waren zij vroeger? Wat is de aanleiding voor hun rit in het criminele circuit? Waarom zijn zij zover hierin doorgegaan? Hoe was hun straf? Hoe leven zij nu, nadat ze vrijgelaten zijn. Al wordt dat laatste niet bij elke dader besproken, hun daden hebben natuurlijk invloed op hun leven nu.

Korte informatie over de daders die in het programma voorkomen:

  • Fred B. (51): Hij raakte verslaafd en om zijn verslaving door te kunnen zetten, ging hij inbreken. Hij werd regelmatig opgepakt en belandde steeds voor langere of kortere tijd in de gevangenis. In totaal heeft hij 7 jaar vastgezeten, sinds 2003 is hij clean. Hij heeft zijn leven omgegooid en heeft nu een baan en is voorlichter voor gedetineerde jongeren.
  • Tolga A. (26): Twee maanden na de dood van zijn vader, vervoerde Tolga A. een kilo heroïne naar Zweden. Bij de grens werd hij direct betrapt. Zijn veroordeling was tot 6.5 jaar gevangenisstraf. Hij zat 12 maanden in de gevangenis in Zweden en aansluitend 32 maanden in een jeugdafdeling van de gevangenis van Zutphen. Met Tolga gaat het nog steeds niet helemaal lekker: Geert Wilders heeft een aanklacht tegen hem ingediend vanwege één van zijn rapteksten. Ook wordt hij beschuldigd van een vechtpartij, waarvan hij zelf zegt dat hij er niet mee te maken heeft.
  • Liesbeth A. (56): Liesbeth is een hele nette dame, ze is zeker niet het persoon die je zou aanwijzen voor iets wat tegen de wet ingaat! Op het oog leidde Liesbeth een mooi leven. Ze had een mooi huis, een leuke baan… Maar schijn bedriegt: haar huwelijk was verstikkend en ze raakte in een ingewikkeld web. Hierdoor ging ze een fors bedrag bij haar werkgever verduisteren. Liesbeth werd veroordeeld tot 28 maanden, uiteindelijk zat ze 15 maanden in een halfopen inrichting.
  • Jimmy H. (38): Jimmy was vroeger een slim jongetje, maar hij had last van concentratieproblemen en ADHD. Uit verveling doordat hij geen huis, geen relatie en geen baan had, ging Jimmy drugs gebruiken. Na 7 jaar ging hij het uiteindelijk smokkelen. In Argentinië werd Jimmy opgepakt en hij zat 2,5 jaar in de cel onder helse omstandigheden. Door de Nederlandse Ambassade kwam hij vrij, kickte hij af en woont hij nu bij het Leger des Heils.
  • Ricardo P. (38): Ricardo was een lieve jongen, maar door zijn fijne jeugd was hij uiteindelijk wel uit op spanning. Deze spanning vond hij in het stelen van auto’s, hij raakte uiteindelijk verslaafd aan deze ‘kick’. Het ging van kwaad tot erger: hij begon ook mensen op straat te overvallen en drugs te dealen. In totaal bracht hij 12.5 jaar in de gevangenis door. Sinds 3 jaar heeft Ricardo weer een woning en geeft hij sportlessen aan jongeren.
  • Benno van T. (63): Benno werd zijn hele leven gepest. Toen hij op zijn 19e zijn rijbewijs had, had hij er genoeg van. Hij reed de jongen die hem zo pestte aan met 140 km/u. Het was een poging tot moord, maar de jongen belandde uiteindelijk in een rolstoel. Voor deze daad kreeg Benno 6 jaar celstraf en TBS. Benno herstelde na zijn celstraf van een ernstige ziekte en hij geeft nu voorlichting over gevangenen op scholen.
  • Jessica T. (50): Jessica kwam uit een moeilijke relatie en op een dag bracht haar ex-man hun dochtertje niet meer thuis. Terwijl haar moeder het dochtertje nog wel zag en in geuren en kleuren vertelde hoe gezellig Jessica’s ex-man is, werd Jessica steeds bozer. Uit woede ging ze geld ontvreemden van haar moeder en haar oma. Ze voelde zich achtergesteld, omdat ze vond dat haar jongere zusje wel alles kreeg en zij niet. Hiervoor kreeg ze 107 dagen gevangenisstraf + schadeclaim + terugbetalen van het gestolen bedrag + een fiks bedrag aan smartengeld. Jessica had dit geld niet en uiteindelijk zat ze 304 dagen vast. Jessica is nog opzoek naar werk, maar dit wil niet vlotten.
  • Cliff S. (31): Cliff groeide op in een mishandelend gezin, hierdoor werd hij op z’n zevende in een pleeggezin gezet. Hij begon met winkeldiefstallen, maar zijn daden werden steeds erger: berovingen en afpersing. Uiteindelijk werd Cliff veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf. Door de aanvullende TBS zat Cliff in totaal 11 jaar vast. Februari van dit jaar kwam hij vrij.
De documentaire is zeker een aanrader! Het zijn bizarre verhalen die ze vertellen en ook de emoties die ze daarbij tonen of vertellen zijn bizar in sommige gevallen. Het is een andere wereld, deze criminaliteit, maar het is zeker interessant om er meer over te weten. Dikke aanrader dus!
Advertenties