Tags

, , , , ,

Via weheartit.com

Het is lekker weer… Wat zeg ik? Het is SUPERlekker weer! De zon schijnt, er staat een klein windje: zonnen maar!!! Dat denken vast veel meiden. Lekker zonnen achter in de tuin of misschien wel op het strand! Naast dat zonnen zonder goede beschermende zonnebrand gevaarlijk is voor je huid, zijn er nog andere dingen die het zonnen met zich mee brengt. Deze keer vertel ik over de zonnesteek. Benieuwd naar informatie hierover en hoe je je zelf kan beschermen? Lees dan verder! 

Wat is een zonnesteek en hoe krijg je deze? 
Een zonnesteek kan je oplopen als je te lang in de zon hebt gelegen of in een warme, slecht geïsoleerde ruimte hebt gezeten. Je lichaam kan de warmte die deze opneemt dan meer kwijt, hierdoor raak je oververhit.

Waar kan ik een zonnesteek aan herkennen?
De eerste symptomen van een zonnesteek zijn hoofdpijn en duizeligheid. Daarnaast kun je misselijk, verward of een beetje suf zijn. Als je nog langer in de zon blijft liggen, of uiteindelijk te lang in de zon hebt gelegen, kan je koorts krijgen, soms wel over de 40°C. Je huid voelt hierbij droog en heet aan, je transpireert ook niet meer.
Als je echt een ernstige zonnesteek hebt, zijn je ogen bloeddoorlopen en kan je hartslag en ademhaling snel gaan. Ook kan je last krijgen van hallucinaties.

Wat moet ik doen als iemand een zonnesteek heeft?
Bij de ernstige verschijnselen moet je zo snel mogelijk een arts waarschuwen! Leg het persoon in de schaduw, zorg ervoor dat het hoofd hoger is dan het lichaam. Het is belangrijk dat het lichaam weer zijn eigen temperatuur terugkrijgt. Dit doe je niet door middel van een emmer ijskoud water over het lichaam te gooien, maar door het langzaamaan te begeleiden, door bijvoorbeeld met een spons lauw warm water het lichaam af te sponzen. Als het persoon bij bewustzijn is, laat hem/haar dan zout water drinken.

Hoe kan ik een zonnesteek voorkomen?
Je kan een zonnesteek voorkomen door niet intensief te gaan werken in de zon en veel warmte. Als bijvoorbeeld je tuin toch aandacht nodig heeft en je dat intensieve werk niet kan vermijden, zorg dan dat je pauzes neemt. Ga hierbij in de schaduw staan en drink veel water. Ook helpt het om een pet of een hoed op te doen als je toch moet werken.

weheartit.comde plaatjes komen van weheartit.com

Advertenties